Trailerpro guide til mykt løfteutstyr
Lær forskjellen mellom rundløkke, båndløkke og båndstropp
Mykt løfteutstyr brukes når du skal løfte gods som er skjørt eller på annen måte uegnet for løft med kjederedskap. Mykt løfteutstyr som rundseil og båndstropper har også fordelen av å være et kostnadseffektivt alternativ som er enkelt å bruke, oppbevare og transportere.
Lær mer om forskjellene mellom de ulike løfteinnretningene og gode bokser å vurdere i vår guide nedenfor.
I denne guiden lærer du mer om blant annet:
- Rund løkke
- Båndslynge
- Båndstropp
- Fargekoding
– Hva skal Rundsling & Bandsling merkes med?
– Når skal en rund løkke kastes?
– Hvor mye skal maksbelastningen reduseres ved snaring med mykt utstyr?
– Hva er den største vinkelen mellom løftedelene som bør brukes?
– Viktig å huske!
Rundsling
En rund slynge er, som navnet tilsier, en rund slynge med en kjerne av polyesterfiber som bærer og et beskyttelsestrekk av vevd polyesterduk. Rundseilet er uendelig og brukes ofte sammen med løftekroker eller sjakler for å koble til løfteutstyret.
En rundseil må ha merking etter EN 1492-2 for å være godkjent for løftearbeid. Les mer om merking på mykt løfteutstyr nedenfor.
Dimensjonene til en rund sløyfe er ofte gitt som 1m/2m, der 1m refererer til den effektive lengden og 2 meter refererer til omkretsen av hele sløyfen.
Som alt mykt løfteutstyr er rundseilet fargekodet slik at du enkelt kan se hvilken arbeidsbelastning den er godkjent for og det finnes rundseil i flere dimensjoner og lastekapasiteter som passer de fleste behov.
Rundsling
Båndslynge
En belteseil er, som rundseilen, en endeløs løkke, men belteslyngen er helt flat og brukes når du trenger en bred og jevn monteringsflate mot løftet gods.
For at en belteslynge skal anses som godkjent for arbeid, må den være merket med EN 1492-1.
Belteløkken kan kobles direkte til løfteinnretningen eller kobles til med passende sjakkel eller løftekrok om nødvendig.
Dimensjonene til en båndslynge er spesifisert på samme måte som en rundslynge, hvor 1m/2m betyr at effektiv lengde er 1 meter og total omkrets er 2 meter.
Båndløkker er fargekodet slik at du enkelt og trygt kan velge riktig bånd til løftet ditt.
Bandsling
Båndstropp
En webbingstropp er bygd opp av en vevd polyesterbelte på samme måte som en webbing-slynge, men forskjellen er at en webbingstropp har løkker i hver ende for å gå i inngrep med løfteutstyr. Sløyfene er ofte forsterket, noe som gir lengre levetid ved gjentatt tilkobling til løfteutstyr, sjakler eller lignende.
En beltestropp har en jevn og flat monteringsflate mot løftet gods, noe som egner seg godt når du skal løfte varer av mer ømfintlig karakter, flere beltestropper egner seg til å bruke ved f.eks løft av båt, da du ikke ønsker å skrape det nypolerte skroget.
Beltestroppen skal, som en belteslynge, være merket i henhold til EN 1492-1 for å være godkjent for løftearbeid.
Siden en webbingstropp ikke er en endeløs løkke, er kun den effektive løkke-til-løkke-lengden gitt.
Belteseil ligner på belteseil og runde stropper har fargekodede lastekapasiteter.
Bandstropp
Fargekoding
Mykt løfteutstyr som rundslynger, belteseil og beltestropper er fargekodet slik at du enkelt kan bestemme disse maksimale arbeidslastene, såkalt WLL eller Working Load Limit. I tillegg til fargen på seilet skal maksimal arbeidsbelastning også fremgå av seilets merking, mer om merking nedenfor.
Merk at arbeidsbelastningen som er angitt på løfteseilene, og det meste annet løfteutstyr generelt, refererer til en rett, vertikal løft.
Foretas løfting på skrå eller ved for eksempel å snare løkka, reduseres kapasiteten, mens hvis du lager en U av løkken kan kapasiteten øke, noe du må ta hensyn til.
Hva skal Rundsling & Bandsling merkes med?
Siden 1995 skal alt løfteutstyr som brukes i arbeid være CE-merket og merket med etikett eller brett som angir blant annet kapasitet og lengde. CE-merket sikrer at verktøyet er i samsvar med maskindirektiver utstedt av EU.
Dersom en slynge ikke har denne merkingen eller mangler merkelappen, kan det ved en eventuell tilsyn fra arbeidsmiljøetaten på din arbeidsplass bli forbudt å bruke verktøyet og dette kan også gi bot.
Mykt løfteutstyr er merket med en etikett som sier følgende:
- Kapasitet (WLL, arbeidsbelastningsgrense)
- Lengde
Videre er det ofte mer informasjon tilgjengelig på etiketten som kan være nyttig for brukeren å vite.
På etiketten over kan vi se:
Leverandørens navn, artikkelnummer og produktnavn
- Arbeidsbelastningsgrenser (kapasitet) for ulike løfte- eller surringsteknikker. Fra topp til bunn: Straight Lift, Snare Lift, U-Lift & U-Lift i 45 graders vinkel.
- Arbeidsbelastningsgrenser (WLL) i kg
- Safety Factor som er forholdet mellom bruddkraft og maksimal belastning for verktøyet, dvs. hvor mye sterkere seilet er sammenlignet med det det er ment å løfte (Merk at WLL aldri må overskrides selv om verktøyet har høy sikkerhetsfaktor )
- Lengde
- Produksjons år
- Serienummer
- EN og CE-merking
Når bør en rund løkke kastes?
Felles for mykt løfteutstyr som rundslynger og belteseil er at de er svært behagelige å håndtere og skånsomme mot løftet gods, men dette betyr også at de er mer skjøre enn kjettingkomponenter og krever jevnlig inspeksjon for at skader skal være godkjente og sikre. å bruke.
Selv om seilene våre er laget av sterke polyestermaterialer, må de regelmessig inspiseres for skader og slitasje.
For å sikre maksimal levetid på ditt myke løfteutstyr, bør kantbeskyttelse alltid brukes på løftegods med skarpe kanter, og løfteutstyret eller skjøtekomponentene du bruker skal ha avrundede kanter og være store nok til ikke å presse løkken sammen, en tommelfingerregel er at den indre radiusen til f.eks en løftekrok eller shakel skal være minst like stor som beltets bredde.
En rund løkke må kasseres hvis det har oppstått skade på den indre løkken, kjenn rundt løkken for ujevnheter, eller hvis beskyttelsesdekselet har blitt skadet.
På en tapeløkke eller tapestropp sjekkes sømmene rundt hele løkken for rifter eller lignende, forsterkninger må også sjekkes for å sikre at de ikke er utslitt.
For alle typer mykt løfteutstyr må etiketten være fullstendig og leselig for at redkspa skal lanseres godkjent, på en kjetting kan man ofte bytte tilsvarende brett etter at redkspa er kontrollert, men på mykt løfteutstyr må verktøyet kasseres hvis etiketten mangler.
Hvor mye bør maksbelastningen reduseres ved snaring med mykt utstyr?
Mens mykt løfteutstyr har fordelen av å kunne brukes på ulike måter for å sikre det løftede godset på best måte, er det viktige forhold å ta hensyn til når man skal beregne løftekapasitet kontra vekten på godset for ulike typer av surring.
På etiketten til løfteutstyret kunne vi se ulike surringstyper, under hvert bilde kan vi se et tall, dette tallet refererer til hva vi må gange kapasiteten til utstyret (WLL) med for å beregne faktisk løftekapasitet med ulike surringer.
Fra venstre til høyre kan vi se:
- Rettløft med slynge, Løftekapasitet x1, dvs. samme kapasitet som verktøyet er merket med.
- Snøreløft, x0,8, dvs. verktøyets kapasitet multipliseres med 0,8 dersom godset løftes i slynge, en slynge med 1 tonns kapasitet får dermed en reduksjon på 200kg ved snare, dvs. 800kg arbeidsbelastning.
- U-Lift , x2, med en U hvor løkken går vertikalt opp, dobles lastekapasiteten til løfteutstyret.
- U-Lift i 45 graders vinkel, x1,4, når det brukes u-lift og endene på løkken går maks 45 grader mot løftekroken eller lignende øker kapasiteten, merk hvor stor forskjell det er mellom en rett U-løkke og en med en ganske flat en vinkel og hvordan det påvirker kapasiteten. Les mer om løftevinkler nedenfor.
Hva er den største vinkelen mellom løftedelene som bør brukes?
Som vi har gått igjennom er alt løfteutstyr beregnet for løft klassifisert for en arbeidsbelastning (WLL) ved hel vertikale løft, noe man må huske på er at så fort vinkelen endres litt, endres kapasiteten og det som kan virke som ganske små endringer kan utgjøre en stor forskjell i hva din rundslynge eller belteslynge tåler.
Tommelfingerregelen er at den største løftevinkelen ved bruk av to stropper forankret i en løfteinnretning aldri må overstige 120 grader, det vil si at arbeidsvinkelen til hver del ikke må overstige 60 grader. For flat vinkel fører til en kraftig reduksjon i løfteutstyrets kapasitet.
Derimot gir en arbeidsvinkel på 45 grader en økning i kapasiteten.
Viktig å huske!
Ved bruk av mykt løfteutstyr som rundseil og belteseil er det noen viktige aspekter å ta hensyn til:
- Slynger er mer følsomme for netting og gnagsår enn tilsvarende kjettingkomponenter, bruk kantbeskyttelse på gods med skarpe kanter og løftekomponenter med avrundede kanter og av tilstrekkelig størrelse for ikke å presse slyngen sammen.
- Alle løft skal gjøres vertikalt og når du sikrer lasten, sørg for at stroppløkkene er fordelt slik at lasten blir jevnt fordelt.
- Myke løkker og stropper er følsomme for varme og kjemikalier, bruk aldri på løftegods som overstiger 100 grader og hold stroppene unna alkaliske kjemikalier.
- Lag aldri en knute på slyngen eller stroppen for å komme i kontakt med eller skjøte til en løfteinnretning, knuten kan være umulig å skille etter løfting, bruk en passende sjakkel eller annet skjøteutstyr i stedet, hvis du lager en knute på slyngen, vil varme også genereres gjennom friksjon som kan skape betydelig svekkelse av båndstroppen.
- Overskrid normal maksimal belastning
– Det er viktig å tenke på alle typer arbeid med løfteutstyr er å forstå tiltenkt bruk og begrensninger av løfteutstyret, alle involverte bør ha tilstrekkelig opplæring i arbeidet som skal utføres og forstå risikoene som kan være involvert. Løfteutstyret og lasten bør inspiseres for skader før arbeidet starter, og løftet bør planlegges med vekten av lasten og forholdene på stedet i tankene.